Conch gyöngy

A conch gyöngyöt óriási, egyteknőjű kagyló – tulajdonképpen csiga – termeli, amely a karibi térségben mindenütt megtalálható. A conch nagyon keresett a húsáért és a házáért.

A conch gyöngyök is mészkőből állnak össze, azonban nem található meg bennük a réteges építkezés, amely a gyöngyökre jellemző lüszterért és irizálásért felelős. Az ilyen gyöngyöket, gyöngyhéj nélküli gyöngyöknek nevezzük.

Ezek a gyöngyök nagyon szépek és egyben nagyon értékesek is. Jellegzetes porcelánszerű ragyogásuk van, egyedülálló lángmintával a felületén. A lángminta vékony fehér vonalakra hasonlít, amelyek beboríthatják a gyöngy egész felületét.

Conch gyöngy fehér lángokkal

A legtöbb ilyen gyöngy szimmetrikus formájú, de nagyon ritkán találnak gömbölyű verziót is. Legtöbbjük bézs, elefántcsont színű vagy barna, de előfordul lazac, narancs, lila, halványrózsaszín vagy mélyrózsaszín verzió is. Nagyon vigyázni kell ezekre a gyöngyökre, mert a napfény kifakíthatja a színüket.

A conch gyöngy minőségét főleg a szín és a mintázat intenzitása alapján állapítják meg. A legértékesebb conch gyöngyök, megközelítően kerekek, intenzív a láng mintázatuk és mélyrózsaszín színűek.

Külöböző conch gyöngyök

Az ismert legnagyobb conch gyöngy sötétbarna, rögbi labda alakú, 111 karátos és mérete 27,47 mm. Becsült értéke 100 000 dollár.

A conch gyöngyök nagyon keresettek Európában és a Közel-Keleten. Harry Winston New York-i ékszerész csodás conch gyémánt kombinációs ékszereket készített. Manapság a Tiffany is egyre több conch gyöngy ékszert készít. A gyöngyök ára miatt, csak a legnagyobb ékszerházak engedhetik meg maguknak a gyöngy használatát.

Conch gyémánt nyakék

Tiffany ékszer

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a conch gyöngy, a világ egyik legnagyobb készletével rendelkező nagykereskedésével állok kapcsolatban, így biztosan megtaláljuk a számodra megfelelő méretű színű és formájú gyöngyöt.