Tudj meg mindent a tenyésztett gyöngyökről

Mi a különbség az igazgyöngy, tenyésztett gyöngy és teklagyöngy között?

Az igazgyöngy/természetes gyöngy emberi beavatkozás nélkül, természetes módon jön létre az érintetlen természetben. Az igazgyöngy egy biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, ritkán előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájú is. Színük többnyire fehér, illetve felülete színjátszó. Ma már az igazgyöngy egyre ritkább, és ezzel együtt egyre értékesebb.

tenyésztett gyöngy fizikai szinten megegyezik az igazgyöngygyel, a különbség csupán annyi, hogy ezek a valódi gyöngyök nem az érintetlen természetben, hanem egy olyan tóban, vagy tengeri partszakaszon “teremnek”, ami kifejezetten kedvező a kagylók életterének, és emberi felügyelet mellett szaporodnak.

Nagyjából ezer éve Kínában kezdtek legelőször kísérletezni a gyöngyök mesterséges létrehozásával úgy, hogy miniatűr Buddha-szobrokat erőltettek a kagylók belsejébe.

A modern gyöngytenyésztés Kokichi Mikimoto (1858-1954) nevéhez köthető. Az általa alapított, Mikimoto Pearl Company a mai napig a szakma vezető vállalatai közé tartozik.

Ő kísérletezte ki a mai napig is használt módszert: egy kagylóba 1-20 darab gyöngyházból esztergált golyócskát operálnak bele a kötőszövettel együtt, és 3-8 évvel később juthatnak hozzá munkájuk gyümölcséhez.

A tenyésztett gyöngyöket, különféle befecskendezésekkel színezni is tudják.

A gyöngyök értékelése:

A gyöngyöket 5 különböző kategóriában értékelik, ez az úgynevezett 5S.

  1. Shine (fénye): A gyöngyszem fényét értékeli, ezt főként a Lüszter-nek a felületről visszaverődő fény intenzitásának köszönhetően tudják megtenni.
  2. Surface (felület): Minél egyenletesebb egy gyöngyszem felülete, annál nagyobb értéket képvisel.
  3. Shape (forma): Ebben az esetben a gyöngyök formáját vizsgálják, minél kerekebb a gyöngy, annál értékesebb.
  4. Shade (árnyalat): ez a színárnyalat minőségét, annak élénkségét, egyenleteségét vizsgálja.
  5. Size (méret): Minél nagyobb, annál értékesebb, annál ritkább. Fontos még tudni, hogy a gyöngyök súlyának meghatározására egy különböző mértékegységet használnak, ez a grain. (gr). 1 gr = 0,065 g.

Mi a gyöngyök értékelésére az “A” minősítést használjuk:

A-legalacsonyabb minőség: Ez a legalacsonyabb minőség, ami azt jelenti, hogy felületének több, mint 25%-a hibás, azaz barázdák és különböző hibák alkotják. lletve csillogása is kisebb fényű.

AA-standard minőség: Ebben az esetben a gyöngyök felületének legalább 75%-a hiba mentes, csillogása is megfelelő. Ezek a gyöngyök, már remek minőséget képviselnek.

AAA-legjobb minőség: Itt a gyöngy felületének legalább 95%-a hiba nélküli. A gyöngyök alakja szinte tökéletesen kerek és csillogása/lüsztere is nagyon magas.

Fontos tudni, hogy a jelenleg értékesített gyöngyök 95%-a tenyésztett gyöngy, ami minőségben és tartósságban egyáltalán nem marad le az igazgyöngyök mögött, utóbbi viszont ritkasága miatt képvisel mégis magasabb értéket.

A tenyésztett gyöngyök egyik nagy előnye az igazgyöngyhöz képest kedvező árfekvésük, így több ékszeren, még több gyöngy tündöklésében élvezhetjük a valódi gyöngyök élményét.

Teklagyöngy, gyöngyimitáció: ide tartozik minden olyan gyöngynek látszó termék, ami nem sorolható a fenti kettő közé. A teklagyöngy egy mesterségesen, üvegből, rosszabb esetben műanyagból előállított gyöngyfajta. Az üveggyöngyre kagylóhéjból porított, illetve különböző ásványi anyagokat tartalmazó bevonatot visznek fel, aminek az igazgyöngyhöz hasonló fénye van, azonban a bevonat igen sérülékeny, könnyen fényét veszti, így használhatósága jóval rövidebb életű, mint a valódi gyöngyöké.

Honnan tudod megállapítani, hogy melyik valódi és melyik teklagyöngy?

A legkönnyebben talán úgy tudod ellenőrizni, hogyha végig simítasz egy gyöngyszemet és megnézed, hogy mennyire szabályosan kerek és van-e benne redő. Ha tökéletesen kerek és redő nélküli, akkor az biztosan teklagyöngy. A tenyésztett gyöngy szinte soha nem tökéletesen kerek és redők is találhatóak benne. A másik lehetőség, hogy megnézed a fúratot, a fúratnál szinte mindig keletkezik hiba, így lehet látni a gyöngy rétegeit, amennyiben az valódi gyöngy. Ha tekláról van szó, akkor a fúratnál semmi hibát nem lehet észrevenni.

Édesvízi tenyésztett gyöngy tudnivalók

A webshopban található ékszerek, sósvízi és édesvízi tenyésztett, valódi gyöngy termékek.

Az édesvízi vagy más néven folyami gyöngyök, a gyöngykagyló héjában növekednek.

Mivel a gyöngyök természetes termékek, ezért nincs 2 egyforma méretű és színű gyöngy. Egy nyaklánc vagy karkötő elkészítéséhez, összeválogatják a leginkább hasonló gyöngyöket. Így minden egyes termék egyedi.

Biwa-gyöngyök/ az édesvízi gyöngyök egyik fajtája: Japán legnagyobb tavából, a Biwa-tóból származnak, itt tenyésztettek először édesvízi gyöngyöket. Színük a tejfehértől a lazacvörösön át, a vörösbor színűig és a liláig terjed. Jó minőségűek, egyenletes a fényük, sima a felületük, és nincs magjuk. Sok köztük a hosszúkás formájú gyöngy, de egyre elterjedtebb a kerek, lapos verzió.

Ékszereinkhez a gyöngyöket Kínából hozzuk

Kínában az édesvízi gyöngy tenyésztése a Hyriopsis cumingii kagyló alkalmazásával 1962-ben kezdődött.

1980 óta Kína a világ legnagyobb gyöngytermelő országa.

Kínában az édesvízi gyöngyöket a rizsföldek szomszédságában, tavakban, folyókban és több ezer kis tavacskában tenyésztik. Ezek a tavacskák korábban rizsföldek voltak, de kimélyítették és feltöltötték vízzel az utóbbi évtizedek igényeihez igazodva.

A gyöngy a kínaiak szerint a tisztaság és érték jelképe.

További hasznos információkat találsz a gyöngyökről itt.