A következő kérdések a vásárlónak segítenek abban, hogy felvilágosítást kapjon a megvásárolni kívánt ékszerről. Fontos, hogy a megvásárolni kívánt ékszernél a számlán rajta legyen majd a gyöngy fajtája, így, ha esetleg hamis gyöngyöt adnak el nekünk tenyésztett gyöngy néven, az írásos számlának köszönhetően vissza tudjuk vinni az üzletbe, ahol visszatérítést kérhetünk. A Perla for You oldalon vásárolt ékszereknél a számlán mindig fel van tüntetve, hogy milyen fajta gyöngyöt vásárolt.

Igazak, tenyésztettek vagy utánzottak-e a gyöngyök?

 1. Amennyiben igaz (gyöngyhalászok által talált) gyöngyökről van szó, abban az esetben mellékelni kell hozzá a laboratóriumi vizsgálat eredményét. Csak a röntgen felvétellel lehet bizonyítani, hogy igaz vagy tenyésztett gyöngyről van szó. Tenyésztett gyöngyök esetén, elég egy tanúsítvány csatolása az ékszer mellé. Tanúsítvány nélkül ne vásároljunk meg gyöngysort.

  1. Milyen alakúak?

  Amennyiben nem tud egyértelmű választ adni az eladó, abban az esetben gyanakodhatunk hozzá nem értéséhez. Amennyiben kereknek állítja be a gyöngyöt és fülbevalóról vagy gyűrűről van szó, mindenképpen érdemes írásban leíratni, hogy valóban kerek, mert sokszor háromnegyedes gyöngyöket (ezeknek lapos az alja) adnak el kerekként.

  1. Hogy írná le a vásárolni kívánt gyöngy minőségét?

  Bár nincsenek általános elfogadott osztályozási szabványok, vannak olyan általános kívánalmak, amelyeket egy szakértő ékszerész megvizsgál. A legtöbb esetben a 3 „A” osztályozást használják (bővebben a gyöngyökről részben). Fontos, hogy a gyöngynek milyen a lüsztere, intenzív, magas, közepes, megfelelő vagy gyenge.

  1. A gyöngy színe természetes-e?

  Mindenképpen érdemes megkérdezni az eladótól, hogy a gyöngyök színe természetes vagy mesterséges-e. Amennyiben mesterséges, akkor fontos szempont, hogy a kagylóban történt-e a színezés vagy utólag. Amennyiben utó kezelve van, nem érdemes megvásárolni az ékszert, mert a szín lekophat.

  1. Milyen méretűek a gyöngyök és ezek a gyöngy típusához képest kicsinek vagy nagynak számítanak-e?

  Ezt azért fontos megkérdezni, mert a méret növekedésével növekszik az ár is (kb fél millimétereként). Általában egy gyöngysorban milliméter különbséggel adják meg a gyöngyök méretét. Hasznos megkérdezni a méret viszonyát a gyöngytípushoz képest. Például egy déltengeri gyöngynél a 10 mm-es gyöngy kicsinek számít, azonban egy akoya gyöngynél az már kiemelkedően nagynak.

  Ezeket a kérdéseket ha feltesszük és érdemben megfelelő választ kapunk rájuk, ki tudjuk választani a megfelelő gyöngy ékszert számunkra, úgy hogy az eladó ne tudjon félrevezetni minket.  Webáruház esetében, ha nincs feltűntetve minden adat, érdemes telefonon érdeklődni, mert nagy csalódást okozhat ha a megérkezett ékszer nem olyan, mint amit elképzeltünk.