Az Újvilág felfedezésétől a 20. századig viszonylag kevés változás történt a gyöngypiacon, egészen a gyöngytenyésztés kifejlesztéséig.

A kínaiak, de mások is, több száz éven át kísérleteztek gyöngyök tenyésztésével. A 19. század vége felé értek el komoly eredményeket.

William Saville-Kent nevű ausztrál férfi és három japán „feltaláló” -Nisikava Tokicsi biológus, Misze Tacuhei asztalos és egy tésztakészítő fia, Mikimoto Kokicsi-fedezett fel gyöngytenyésztésre alkalmas eljárásokat. 1916-ban Mikomoto szabadalmazott egy, a gömbölyű gyöngyök előállítására alkalmas technológiát, és 1920-ra már világszerte árusította gyöngyeit.

tenyésztett gyöngy feltalálója

Kokichi Mikimoto

Ha tenyésztett gyöngyökről van szó, először a Mikimoto név jut az ember eszébe. Bebizonyosodott azonban, hogy Saville-Kent módszere nélkülözhetetlen szép tenyésztett gyöngy produkálásához. A technológiához tartozott, hogy kivegyenek egy köpenydarabot az egyik osztigából, és azt átültessék egy másikba. Technikáját tökéletesítette és szabadalmaztatta Misze és Nisikava, később pedig megvette Mikimoto.

Osztriga

Mikimoto tenyésztett gyöngyei egy különösen kritikus időpontban jelentek meg, ami a természetes gyöngyök hozzáférhetőségét illeti. A túlságos lehalászás miatt az osztrigapopulációban csökkenés volt. A 20. században a környezet szennyezés és az iparosodás a Persza-öbölben rontotta a helyzetet. Sok halálesetet követelt a gyöngyhalászat, ezért sok búvár felhagyott a foglalkozásával. Kevés osztrigaágy maradt, de az olyan gyöngyhalászoknak, akik azokat felhozhatták volna, szintén nyoma veszett.

Gyöngyhalászat

Manapság már csak elvétve űzik a természetes gyöngyök halászását, a búvárok gyakran amatőr gyűjtők és kincskeresők, és az így nyert pompás gyöngyök mennyisége jelentéktelen. A természetes gyöngyök olyan ritkák manapság, mint valaha a történelem folyamán. Talán még ritkábbak.  A pompás természetes gyöngyök szédítő árakon kelnek el, és a legtöbb ember számára megfizethetetlenek.

Mikimoto és az ő tenyésztett gyöngyei örök időre megváltoztatták a gyöngypiacot. Az évek folyamán a tenyésztési technológiák javultak, és új technológiákat is fejlesztettek. Francia Polinéziéban most természetes fekete színű tenyésztett gyöngyöket állítanak elő. Ausztrál tenyésztők által kifejlesztett technológiák meseszép, nagy, fehér déltengeri tenyésztett gyöngyöt eredményeztek, amelyet manapság sokan a „gyöngyök királynőjének” tartanak.

sósvízi gyöngy ékszer

Déltengeri gyöngysor

Manapság a gyöngypiac a tenyésztett gyöngyök piaca, és ha nem léteznének tenyésztett gyöngyök, legtöbbünk sohasem látna szép igazgyöngyöt.

A tenyésztett gyöngy természetes úton jön létre, és lényegében ugyanúgy keletkezik, mint a természetes gyöngy, csak éppen a tudomány segíti a természetet. A tenyésztett gyöngyben a technikusok indítják el a folyamatot, beültetve a tárgyat, amely arra ösztönzi a kagylót, hogy conchiolint és kagylóhéjat produkáljon, ami végül is a gyöngy létrejöttéhez vezet.