Az igazgyöngyök rendkívül érdekes és különleges drágakövek. Az egyetlen olyan drágakő, ami élőlényben keletkezik. Már maga ez a tény is különlegessé teszi, de ha belegondolunk abba, hogy az egész egy apró méretű piszokból keletkezik, akkor még inkább rácsodálkozunk a természet szépségére.

10 érdekes tény, amit érdemes tudni az igazgyöngyökről:

 1. A gyöngy iparszerű tenyésztésének módszerét a japán Mikimoto Kökichi dolgozta ki. Először 1893. július 11.-én sikerült mesterségesen tenyésztett gyöngyöt előállítania.
 2. A Magyar Szent Koronát 24 borsónyi és 204 kis gyöngy díszíti.
 3. A legnagyobb ismert példány a Londonban őrzött, körte alakú Hope gyöngy — hossza 50 mm, kerülete 83 mm, tömege 90 gramm.

  igazgyöngy webáruház

  Hope gyöngy

 4. A rómaiak úgy tartották, hogy gyöngy misztikus erővel és gyógyító hatással bírt. Az asszonyok, hogy nyugodt legyen az álmuk, a párnájuk alá gyöngyöt tettek, és gyakran a ruháikba is varrtak egyet. A régi Rómában a gyöngy a társadalmi megbecsülést is jelképezte, ezért a gyöngyékszer viselése csak a társadalmi ranglétra bizonyos szintje fölött volt megengedett.
 5. A gyöngy szót anyanyelvünk egyik legszebb szavaként tartják számon. Kosztolányi Dezső a legszebb tíz közé sorolta olyan szavakkal együtt, mint a láng, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.
 6. Grace Kelly monacói hercegnő pedig annyira szerette, hogy még a strandon is viselte a bikinije felett.

  igazgyöngy

  Grace Kelly igazgyöngy nyakláncban

 7. Az egyiptomiak olyan nagyra becsülték életükben megszerzett gyöngyszemeiket, hogy azokat minden esetben együtt temették el velük.
 8. A középkorban a nemesi családok leányainak volt kedvelt ékszere, mert az ártatlanságot, tisztaságot szimbolizálta, míg a katonák a háborúkba vitték magukkal talizmánként, mert abban hittek, hogy megvédi őket a sérülésektől.
 9. 1917-ben Pierre Cartier, francia ékszerész egy kétsoros, 128 kerek,fehér szemből álló igazgyöngysorát elcserélte, a New York-i Fifth Avenue és az 52. utca sarkán álló épületre, melyben megnyithatta az azóta ikonikussá vált üzletét. A gyöngysor akkori értéke 1 millió dollár volt.

  Cartier 653 Fifth Avenue

 10. Gabrielle Chanel teremtette meg a műgyöngy, vagyis a teklagyöngy trendjét, ahol a cél az volt, hogy méregdrága ékszerek nélkül is fenségesen nézzünk ki, amire az elérhető árú tekla gyöngy remek választás volt.
 11. A gyöngyök súlyának meghatározására egy különböző mértékegységet használnak, ez a grain. (gr). 1 gr = 0,065 g.

Ezeknek az izgalmas információknak a tudatában, úgy érzem még nagyobb csodálattal és tisztelettel kell tekintenünk a gyöngy ékszerekre. Ezek a gyöngyszemek a történelmet és a gazdaságot is szimbolizáljak. Ezek a kis csodák formájukat tekintve félgömb, csepp, esetleg hordó alakúak, és a teljesen formátlanok pedig barokk gyöngyszemek.