Az igazgyöngy ékszer esetében, jóval körültekintőbben kell vásárolnod, mint egy arany vagy ezüst ékszernél. A gyöngy ékszereknél, ugyanis több lehetőség van a vevő megtévesztésére.

  1. Szempont: A gyöngy fajtája

  A tenyésztett gyöngyöknek 2 nagy fajtája van, az édesvízi és a sósvízi. A sósvízi gyöngyökön belül is megkülönböztetünk fajtákat, mégpedig akoya, déltengeri és tahiti gyöngyöket. A sós és édesvízi fajták között, a tenyésztés helyszíne, tenyésztés ideje és a kagyló fajtája, ami változik. Az édesvíziek 2 – 5 évig tenyésznek, míg a sósvíziek 6 – 18 évig is tenyészhetnek. Ez az évekbeli különbség az árban meg is mutatkozik, a sósvízi gyöngysor, sokszorosa az édesvíziekéhez képest. Megkülönböztetni ránézésre a csillogásából lehet, a sósvízi gyöngyök fényesebbek, mint édesvízi társaik. Másik megkülönböztetési módja a mérete, a sósvízi(akoya) gyöngyök 6 – 9 mm-nél nem nagyon nőnek nagyobbra, így, ha 12 mm-es átmérőjű akoya gyöngyöt próbálnak eladni nekünk, érdemes gyanakodni, hogy az valójában édesvízi. A déltengeri gyöngyök mérete már jóval nagyobb 10-20 mm közötti, azonban áruk is magasabb, mivel a déltengeri gyöngyöket „készítő” osztriga kagyló jóval ritkább. A tahiti gyöngyöket, pedig sötét, vagy zöldes árnyalatáról könnyebben meg lehet ismerni.

  1. Szempont: A gyöngy minősége

  A gyöngyöknek, sokféle besorolása létezik minőség szempontjából. A legelterjedtebb az 5S, Shine(fénye), Surface(felület), Shape(forma), Shade(árnyalat), Size(méret). Ami fontos, hogy egy gyöngyszem, annál értékesebb, minél kerekebb, tökéletesebb a felszíne, illetve minél nagyobb a mérete. Ez az 5S besorolás határozza meg az árukat is. Így, ha valaki hasonló árfekvésben szeretne eladni nekünk egy amorf kis gyöngysort és egy tökéletesen kerek gyöngysort, akkor gyanakodjunk, hogy vagy nem ért a valódi gyöngyökhöz, vagy át akar verni bennünket.

  1. Szempont: A gyöngyök származása

  A gyöngyök származási helyét, mindig érdemes megkérdezni a vásárlás előtt. Az édesvízi gyöngyök 90%-a Kínából származik, ugyanis ott őshonos az a kagylófaja, ami ezeket a gyöngyöket tenyészti. Az Akoya (sósvízi) gyöngyök főként Japánból származnak. A déltengeriek nagy része Ausztrália partjainál tenyészik. A Tahiti gyöngyök nagyrésze, pedig Francia-Polinéziából ered. Így más válasz esetén érdemes utána járni, rákeresni, hogy azon a területen, amit válaszként kaptunk, van-e egyáltalán gyöngytenyésztés.

  1. Szempont: Eredetiségi tanúsítvány

  Amennyiben a gyöngyékszer nem rendelkezik tanúsítvánnyal, semmiképpen sem javasoljuk a megvásárlását. Minden valódi gyöngy ékszernek kell rendelkeznie igazoló okirattal, amelyben feltüntetik, hogy milyen fajta a gyöngy(édes vagy sósvízi), mekorra a gyöngyszemek mérete, az ékszer súlya, a gyöngyszemek színe, formája és minősége(AAA).

  1. Szempont: Shell pearl

  A Shell pearl nem más, mint egy mesterségesen előállított gyöngy, aminek a felszínét kagylóporral borították be. A shell pearl nem igazgyöngy, sosem látott kagylót. Ezek a ma kapható legjobb gyöngy imitációk, azonban tökéletes kereksége és könnyű súlya miatt, könnyen meglehet állapítani róla, hogy csak imitáció. Aki nem szán magasabb összeget, valódi gyöngy ékszerre, annak a shell pearl tökéletes választás. Azonban azt tudni kell róla, hogy akárcsak a közönséges tekla gyöngynél, ez a kagylóporos réteg is egy idő után kopásnak indul.

  Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük és a megfelelő kérdéseket tesszük fel az eladónak, akkor kisebb a valószínűsége, hogy hamisítványt vagy sósvízinek nevezett édesvízi gyöngyöt adnak el nekünk.

  A Perla for You webáruházban megtalálható ékszerek, sósvízi és édesvízi valódi tenyésztett gyöngyök, amelyekhez gyöngy tanúsítvány is jár. Az édesvízi gyöngyök Kínából, az akoya gyöngyök Japánból, a Tahiti gyöngyök Francia-Polinéziából, a Déltengeri gyöngyök pedig Ausztráliából származnak.