Az igazgyöngy ékszerek esetében, jóval körültekintőbben kell vásárolnod, mint egy arany vagy ezüst ékszer esetében. A gyöngy ékszereknél, ugyanis több lehetőség van a vevő megtévesztésére.

  1. Szempont: A gyöngy fajtája

A tenyésztett gyöngyöknek 2 nagy fajtája van, az édesvízi és a sósvízi. A sósvízi gyöngyökön belül van akoya, déltengeri és tahiti. A kettő között a tenyésztés helyszíne és a tenyésztés ideje, ami változik. Az édesvíziek 2 – 5 évig tenyésznek, míg a sósvíziek 6 – 12 évig is tenyészhetnek. Ez az évekbeli különbség az árban meg is mutatkozik, a sósvízi gyöngysor, sokszorosa az édesvíziekéhez képest. Megkülönböztetni ránézésre a csillogásából lehet, a sósvízi (akoya) gyöngyök fényesebbek, mint édesvízi társaik. Másik megkülönböztetési módja a mérete, a sósvízi(akoya) gyöngyök 6 – 8 mm-nél nem nőnek nagyobbra, így, ha 12 mm-es átmérő akoya gyöngyöt próbálnak eladni nekünk, érdemes gyanakodni, hogy az valójában édesvízi. A déltengeri gyöngyök mérete már jóval nagyobb, azonban áruk is, mivel a déltengeri gyöngyöket „készítő” osztriga kagyló jóval ritkább. A tahiti gyöngyöket, pedig sötét, vagy zöldes árnyalatáról könnyen meg lehet ismerni.

egyedi ékszer

Igazgyöngy fajták

  1. Szempont: A gyöngy minősége

A gyöngyöknek, sok féle besorolása létezik minőség szempontjából. A legelterjedtebb az 5S, Shine(fénye), Surface(felület), Shape(forma), Shade(árnyalat), Size(méret). Ami fontos, hogy egy gyöngyszem, annál értékesebb minél kerekebb és tökéletesebb a felszíne, illetve minél nagyobb. Ez az 5S besorolás határozza meg az árukat is. Így, ha valaki hasonló ár fekvésbe szeretne eladni nekünk egy amorf kis gyöngysort és egy tökéletesen kerek gyöngysort, akkor gyanakodjunk, hogy van ért az igazgyöngyökhöz, vagy át akar verni bennünket.

igazgyöngy minőség

“A” minősítés

  1. Szempont: A gyöngyök származása

A gyöngyök származási helyét, mindig érdemes megkérdezni a vásárlás előtt. Az édesvízi gyöngyök 90%-a Kínából származik, ugyanis ott őshonos az a kagylófaja, ami ezeket a gyöngyöket tenyészti. Az Akoya (sósvízi) gyöngyök Japánból származnak. A déltengeriek főként Ausztrália partjainál tenyésztek. A Tahiti gyöngyök, pedig Francia-Polinéziából származnak. Így más válasz esetén érdemes utána járni, rákeresni, hogy azon a területen, amit válaszként kaptunk, van-e egyáltalán gyöngytenyésztés.

  1. Szempont: Eredetiségi tanúsítvány

Amennyiben a gyöngyékszer nem rendelkezik tanúsítvánnyal, semmiképpen sem javaslom a megvásárlását. Minden valódi gyöngy ékszernek kell rendelkeznie a származását igazoló okirattal.

igazgyöngy tanúsítvány

Eredetiséget igazoló tanúsítvány

  1. Szempont: Shell pearl

A Shell pearl nem más, mint egy mesterségesen ellőállított gyöngy, aminek a felszínét kagylóporral borították be. Ezek a ma kapható legjobb gyöngy imitációk, azonban tökéletes kereksége és könnyű súlya miatt, könnyen meglehet állapítani róla, hogy csak imitáció. Aki nem szán magasabb összeget, igazgyöngy ékszerre, annak a shell pearl tökéletes választás. Azonban azt tudni kell róla, hogy akárcsak a közönséges tekla gyöngynél, ez a kagylóporos réteg egy idő után kopásnak indul.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük és a megfelelő kérdéseket tesszük fel az eladónak, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hamisítványt vagy sósvízinek nevezett édesvízi gyöngyöt adnak el nekünk.

A Perla for You webáruházban megtalálható ékszerek, mint édesvízi igazgyöngyök, amelyek Kínából érkeztek és minden ékszer eredetiségi tanúsítvánnyal rendelkezik.