Az igazgyöngy ékszer esetében, jóval körültekintőbben kell vásárolnod, mint egy arany vagy ezüst ékszernél. A gyöngy ékszereknél, ugyanis több lehetőség van a vevő megtévesztésére.

  1. Szempont: A gyöngy fajtája

A tenyésztett gyöngyöknek 2 nagy fajtája van, az édesvízi és a sósvízi. A sósvízi gyöngyökön belül van akoya, déltengeri és tahiti. A sós és édesvízi fajták között, a tenyésztés helyszíne és a tenyésztés ideje, ami változik. Az édesvíziek 2 – 5 évig tenyésznek, míg a sósvíziek 6 – 18 évig is tenyészhetnek. Ez az évekbeli különbség az árban meg is mutatkozik, a sósvízi gyöngysor, sokszorosa az édesvíziekéhez képest. Megkülönböztetni ránézésre a csillogásából lehet, a sósvízi gyöngyök fényesebbek, mint édesvízi társaik. Másik megkülönböztetési módja a mérete, a sósvízi(akoya) gyöngyök 6 – 8 mm-nél nem nagyon nőnek nagyobbra, így, ha 12 mm-es átmérőjű akoya gyöngyöt próbálnak eladni nekünk, érdemes gyanakodni, hogy az valójában édesvízi. A déltengeri gyöngyök mérete már jóval nagyobb 10-20 mm, azonban áruk is magasabb, mivel a déltengeri gyöngyöket „készítő” osztriga kagyló jóval ritkább. A tahiti gyöngyöket, pedig sötét, vagy zöldes árnyalatáról könnyebben meg lehet ismerni.

egyedi ékszer

Igazgyöngy fajták

  1. Szempont: A gyöngy minősége

A gyöngyöknek, sokféle besorolása létezik minőség szempontjából. A legelterjedtebb az 5S, Shine(fénye), Surface(felület), Shape(forma), Shade(árnyalat), Size(méret). Ami fontos, hogy egy gyöngyszem, annál értékesebb, minél kerekebb, tökéletesebb a felszíne, illetve minél nagyobb a mérete. Ez az 5S besorolás határozza meg az árukat is. Így, ha valaki hasonló árfekvésbe szeretne eladni nekünk egy amorf kis gyöngysort és egy tökéletesen kerek gyöngysort, akkor gyanakodjunk, hogy vagy nem ért az igazgyöngyökhöz, vagy át akar verni bennünket.

igazgyöngy minőség

“A” minősítés

  1. Szempont: A gyöngyök származása

A gyöngyök származási helyét, mindig érdemes megkérdezni a vásárlás előtt. Az édesvízi gyöngyök 90%-a Kínából származik, ugyanis ott őshonos az a kagylófaja, ami ezeket a gyöngyöket tenyészti. Az Akoya (sósvízi) gyöngyök Japánból származnak főként. A déltengeriek nagy része Ausztrália partjainál tenyészik. A Tahiti gyöngyök nagyrésze, pedig Francia-Polinéziából ered. Így más válasz esetén érdemes utána járni, rákeresni, hogy azon a területen, amit válaszként kaptunk, van-e egyáltalán gyöngytenyésztés.

  1. Szempont: Eredetiségi tanúsítvány

Amennyiben a gyöngyékszer nem rendelkezik tanúsítvánnyal, semmiképpen sem javaslom a megvásárlását. Minden valódi gyöngy ékszernek kell rendelkeznie igazoló okirattal, amelyben feltüntetik, hogy milyen fajta a gyöngy(édes vagy sósvízi), mekorra a gyöngyszemek mérete, az ékszer súlya, a gyöngyszemek színe, formája és minősége(AAA).

igazgyöngy tanúsítvány

Gyöngy tanúsítvány

  1. Szempont: Shell pearl

A Shell pearl nem más, mint egy mesterségesen előállított gyöngy, aminek a felszínét kagylóporral borították be. A shell pearl nem igazgyöngy, sosem látott kagylót. Ezek a ma kapható legjobb gyöngy imitációk, azonban tökéletes kereksége és könnyű súlya miatt, könnyen meglehet állapítani róla, hogy csak imitáció. Aki nem szán magasabb összeget, valódi gyöngy ékszerre, annak a shell pearl tökéletes választás. Azonban azt tudni kell róla, hogy akárcsak a közönséges tekla gyöngynél, ez a kagylóporos réteg is egy idő után kopásnak indul.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük és a megfelelő kérdéseket tesszük fel az eladónak, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy hamisítványt vagy sósvízinek nevezett édesvízi gyöngyöt adnak el nekünk.

A Perla for You webáruházban megtalálható ékszerek, sósvízi akoya vagy édesvízi tenyésztett gyöngyök, amelyek Japánból/Kínából érkeztek és minden ékszer eredetiségi tanúsítvánnyal rendelkezik.