Szeretném kicsit részletesebben bemutatni az ékszerek történetét, hogyan készülnek, honnan származnak, ki készíti és milyen alapanyagokból. Úgy gondolom, hogy egy drágább ékszer vásárlása esetén az ember szeret tájékozódni és minél több információt begyűjteni a vásárlás előtt. Ebben szeretnék segítséget nyújtani ebben a blogbejegyzésben.

  1. Ki készíti az ékszereket?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az ékszereket én magam tervezem meg, majd készítem el (Bata Bea). A tervezés fázisában legtöbbször alapul veszem az aktuális trendeket mind a ruhák mind az ékszerek terén. A hagyományos egysoros, egyszínű gyöngysorok mellett, szeretem a gyöngyöket különböző kövekkel kombinálni. A kövek mellett a különböző színű és méretű igazgyöngyöket is szívesen variálom.

igazgyöngy ékszer

Bata Beáta ékszer tervező

  1. Hogyan készülnek?

Általában meglátok egy-egy alapanyagot az adja nekem az első ihletet. De van, hogy meglátok valakin egy ékszert vagy egy jó szín összetételt és már meg is születik az alap koncepció.

A legtöbb esetben nem készítek skicc vázlatot, hanem elkezdem összefűzni, így hamar kiderül, hogy valóban összeillenek-e az anyagok.

Az ékszerek megfűzésénél egy speciális gyöngyfűző cérnát használok, így kisebb az esélye a szakadásnak.

A nyakláncok és karkötők két végét úgynevezett csomófogó tartja össze, ezt egyrészt az esztétika miatt használom, mert így eltakarja a csomót, ami nem túl mutatós. Másrészt sokkal biztonságosabb, mint a visszafűzési technika, így kisebb eséllyel szakad el az ékszer.

A kapcsot és a másik oldalt lévő karikát, ezeknek a csomófogóknak a végére rögzítem különböző fogok segítségével.

igazgyöngy karkötő

Hópihe karkötő

  1. Honnan származnak az igazgyöngyök?

Az ékszerekhez az igazgyöngyök Kínából érkeznek, több beszállítóval is dolgozom együtt. A gyöngyök mind eredetiségi igazolással érkeznek közvetlenül a gyöngyfarmokról. A minőséget tekintve, mindegyik beszállító a maximumot nyújtja, így bátran vállalok érte garanciát.

Azért Kínát választottam, mert az édesvízi gyöngy tenyésztésben ők járnak az élen. A legjobb minőséget garantálják. 1980 óta Kína a világ legnagyobb gyöngytermelő országa. Az édesvízi gyöngyök 80%-a onnan származik.

Az ékszereken lévő kapocs és egyéb kiegészítők ezüstből készültek, ezeket nagykereskedésben vásárolom, amit ezüst forgalmazási engedélyért cserébe tudok elhozni.

A különböző köveket és féldrágaköveket pedig nagyon változatosan, hol nagykereskedésből, hol kiskereskedésből szerzem be.

igazgyöngy nyaklánc

Kék csillogás – igazgyöngy nyaklánc

Amit még fontos tudnod, hogy minden ékszerből csak pár darabot készítek, így őrizve meg az egyediségüket, ez alól csak az egysoros fehér nyakláncok képeznek kivételt. Remélem sikerült minden információt megosztanom Veled az ékszereimről és így már könnyebben tudsz tájékozódni az igazgyöngyök világában.