Sós vagy édesvízi gyöngysort vásároljak?

A gyöngysor vásárlás első pontja, hogy ki kell választanunk sós vagy édesvízi gyöngysort szeretnénk-e vásárolni. Hogy el tudjuk dönteni melyik is a legjobb választás számunkra több fontos tényezőt érdemes figyelembe venni. A két gyöngytípus között több eltérés is megfigyelhető.

  1. Az első és egyben legfontosabb eltérés az a tenyésztés helyszíne. A sósvízi gyöngyök esetében ez tengerekben, partszakaszokon történik, az édesvízieknél pedig folyókban, tavakban.
  2. A másik nagy különbség a 2 gyöngyfajta között az a tenyésztési idő. Az édesvízieknél ez 1 – 6 év között mozog, míg sósvízi társaik elérhetik a 18 évet is. Főként ez határozza meg az árbeli különbségüket is. Mivel a tenyésztés során sok feladat van a kagylókkal, ami igen költséges. Tisztán kell tartani a kagyló felszínét, olyan partszakaszt kell biztosítani, ahol nincsen szennyezettség, mert az tönkreteszi a gyöngy fényét.
  3. Különbség még a 2 gyöngyfajta között az a gyöngyházréteg, míg az édesvízi gyöngyök szinte kizárólag gyöngyház rétegekből állnak, addig a sósvízi társaik felszínének csak egy részét borítja gyöngyházréteg. Ez az akoya (sósvízi) gyöngyöknél a legkisebb 0,16 és 0,6 mm közötti, így ezeket a gyöngyöket sokszor mesterségesen feljavítják.
  4. A 2 féle gyöngy között méretbeli különbségek is vannak. Az édesvízi gyöngyök esetében, ma már a 3 mm-től egészen a 15 mm-es méretig megtalálhatóak. A sósvízi társaiknál különbséget kell tenni a fajták között. Az akoya gyöngyök a legkisebbek, ezeknek a mérete 4 – 9 mm között van, nagyon ritkán elérhetik a 10mm-es nagyságot. Déltengeri és tahiti gyöngy társaik már jóval nagyobbak, ők akár 20 mm-es méretben is megtalálhatóak.

  5. Érdemes tudni, hogy míg egy édesvízi kerek fehér gyöngysort be lehet szerezni 150.000 Ft környékén, addig egy akoya fehér kerek gyöngysor körülbelül 300.000 – 500.000 Ft között mozog. A tahiti gyöngysor már ennél jóval költségesebb 1 millió forinttól indulnak. A déltengeri gyöngyök pedig a világ legdrágább gyöngyei közé tartoznak, nálunk medálként, illetve gyöngysorként is megtalálod. Azonban, ha igazán drága déltengeri gyöngysorra vágysz, a legszebb ékszereket a Paspaley cég árusítja.

  Remélem segítettünk eligazodni a gyöngyfajták világában.