Sós vagy édesvízi gyöngysort vásároljak?

A gyöngysor vásárlás első pontja, hogy ki kell választanunk sós vagy édesvízi gyöngysort szeretnénk-e vásárolni. Hogy el tudjuk dönteni melyik is a legjobb választás számunkra több fontos tényezőt érdemes figyelembe venni. A két gyöngytípus között több eltérés is megfigyelhető.

 1. Az első és egyben legfontosabb eltérés az a tenyésztés helyszíne. A sósvízi gyöngyök esetében ez tengerekben, partszakaszokon történik, az édesvízieknél pedig folyókban, tavakban.
 2. A másik nagy különbség a 2 gyöngyfajta között az a tenyésztési idő. Az édesvízieknél ez 1 – 6 év között mozog, míg sósvízi társaik elérhetik a 18 évet is. Főként ez határozza meg az árbeli különbségüket is. Mivel a tenyésztés során sok feladat van a kagylókkal, ami igen költséges. Tisztán kell tartani a kagyló felszínét, olyan partszakaszt kell biztosítani, ahol nincsen szennyezettség, mert az tönkreteszi a gyöngy fényét.
 3. Különbség még a 2 gyöngy között a gyöngyházréteg, míg az édesvízi gyöngyök szinte kizárólag gyöngyház rétegekből állnak, addig a sósvízi társaik felszínének csak egy részét borítja gyöngyházréteg. Ez az akoya (sósvízi) gyöngyöknél a legkisebb 0,16 és 0,6 mm közötti, így ezeket a gyöngyöket mesterségesen feljavítják.
 4. A 2 féle gyöngy között méretbeli különbségek is vannak. Az édesvízi gyöngyök esetében, ma már a 3 mm-től egészen a 14 mm-es méretig megtalálhatóak. A sósvízi társaiknál különbséget kell tenni a fajták között. Az akoya gyöngyök a legkisebbek, ezeknek a mérete 4 – 8 mm között van, nagyon ritkán elérhetik a 10mm-es nagyságot. Déltengeri társaik már jóval nagyobbak, ők akár 18 mm-es méretben is megtalálhatóak.

  Édesvízi gyöngyök mérete

 5. Azonban azt fontos tudni, hogy első ránézésre egy laikus nem fogja látni a különbséget egy édesvízi gyöngy és egy sósvízi akoya gyöngy között. A déltengeri és a tahiti gyöngyöknél már más a helyzet. A tahiti gyöngyöt sötét zöldes árnyalatáról azonnal fel lehet ismerni. A déltengerieket pedig nagy méretükről és különleges csillogásukról könnyű felismerni
  egyedi ékszer

  Igazgyöngy fajták

 6. Érdemes tudni, hogy míg egy édesvízi kerek fehér gyöngysort be lehet szerezni 100.000 Ft környékén, addig egy akoya fehér kerek gyöngysor körülbelül 400.000 – 500.000 Ft között mozog. A tahiti gyöngysor már ennél jóval költségesebb 1,5 millió forint környékén mozognak a tökéletesen kerek fajták. A déltengeri gyöngyök pedig a világ legdrágább gyöngyei, ezekből ritkább a gyöngysor, inkább gyöngyszemeket lehet vásárolni medálként. Értékük gyöngyszemenként körülbelül 500.000 Ft-ba kerülnek. A legszebb déltengeri gyöngy ékszereket a Paspaley cég árusítja.
 7. Hétköznapi viseletre én az édesvízi gyöngyöket javaslom, mert kedvező az áruk, azonban csodás a csillogásuk és mégsem bizsu termékek. Fontos, komoly eseményre érdemes egy sósvízi gyöngysorba befektetni.

Bármelyik gyöngyfajtát is választod azt tudnod kell, hogy mindkét gyöngy eredeti és kagylóból származik. Sokan az édesvízi gyöngyöket nem tartják valódinak, pedig a tenyésztés pont ugyanolyan eljárással történik, mint sósvízi társaiknál.