A 18. századtól a falvakban élő magyarok, fokozottan elkezdtek figyelni arra, hogy öltözködésükben egyre jobban hasonlítsanak a nemességre. Igyekeztek a rangot és nemességet jelző ékszereket is beszerezni. Kezdetben a gyöngyszemeket házilag fűzték fel, mert az ötvösmunkára csak a gazdagabb rétegnek volt pénze.

A hazai ötvösművészet a 14–16. századra lett európai hírű, különösen a török elől a Felföldre és Erdélybe húzódó műhelyek révén.

A 19-20. században Európa-szerte mindenütt, nálunk is a legelterjedtebb ékszer a fonalra fűzött gyöngysor volt. Gyöngy szavunk Ótörök eredetű, amely kezdetben az igazgyöngyöt majd később a hasonló megjelenésű mesterséges anyagokat is jelentette. A gyöngysor korábban a leányok és menyecskék templomi öltözetének volt csak része. Később az ünnepekre megjelentek a drágább és többsoros változatok is.

Barokk akoya nyaklánc

Helyenként a gyöngynek betegségtől óvó erőt tulajdonítottak, s ezért hétköznap is felvették. Kisebb közösségen belül a gyöngysorok száma vagyoni különbségekre is utalt. Kapuvárott pedig szegényebb családokban csak a leány, módosabbaknál azonban a fiatalasszony is viselt gyöngyöt.

A gyöngy használatát íratlan szabályok határozták meg. A Mezőségi Széken még századunk közepén is 2–3 soros vörös gyöngy illett a 2–3 éves kislánynak, 7–8 éves kortól 5 soros gyöngy, 10 évesen 8–10 soros, 15 évesen – mint nagylány – már 15 gyöngysort viselt hétköznap is a leány. Legtöbbet az újmenyecskék hordtak szemmel verés ellen. 30 éves kortól a vörös gyöngy sötétedni kezdett, sötétbordóba, feketébe ment át. 50 év felett több a fekete és kevesebb a sötétvörös, 65 év felett pedig már csak fekete gyöngyöt viselhettek.

A 21. században, azaz napjainkban már hatalmas választék van gyöngysorokból. A tenyésztett gyöngyöknek köszönhetően áruk is sokkal kedvezőbb, mint természetes változataiké.

2 soros barack színű nyaklánc

A gyöngysorok ma már elvesztették az emberek fejében a régi mítoszokat, azonban szépségük, mit sem változott.

A gyöngysorok a mai napig elegáns megjelenést kölcsönöznek nekünk, így érdemes minden Nőnek legalább 1 fehér gyöngysort tartania az ékszeres dobozában, hiszen ezzel a nyaklánccal sosem lőhetünk mellé.

Nővekvő nyaklánc

A weboldalon található fehér gyöngysorok között minden Nő megtalálja a számára ideális darabot, legyen az kerek, ovális vagy barokk alakú.