Abaloni gyöngy

Egyike a legszebb és legszokatlanabb gyöngyöknek, emellett az egyik legritkább fajta is. A többi gyöngytől eltérően, olyan kagyló termeli, amelyet meg is eszünk. Mivel húsa igen ízletes, így az idők során csökkent a gyöngy állománya, így növekedett az abaloni-gyöngyök ritkasága. Gyöngyháza pompás színezetű, erősen irizáló.

Valódi gyöngyhéjas kagyló, nem kettős héjú kagyló, hanem egy fül alakú egyszárnyú puhatestű. Az abaloni gyöngy ritka és értékes drágakő, amelyet világszerte keresnek a vezető tervezők és szakértők.

Abalon kagyló

A legtöbb természetes gyöngyszem, amelyeket főleg az USA csendes-óceáni partvidékén találnak meg. Előfordulhat még Japánban, Új-Zélandon és Koreában. Napjainkban indult meg az abaloni gyöngy tenyésztése. Az abaloni kagylónak 96 fajtáját ismerjük, így az álaluk termelt gyöngyök is más-más színűek és méretűek.

A természetes abaloni gyöngyök alakja nagyrészt barokk, ez fokozza vonzerejüket.  Egyesek megnyúlt gömbökhöz hasonlítanak, mások korong formájúak, sok közülük szarv vagy fog alakú. Nagyon sok ilyen gyöngy üreges. A tenyésztett verziónál a legtöbb fajta gömbölyű mabé.

Itt is mint minden más gyöngynél, annál értékesebb minél magasabb a lüszter és az irizálás. Fontos a felületének simasága és hiba mentessége, de ne feledjük, hogy nagyon ritka ilyen gyöngyöt találni, így ez az árában is megmutatkozik.

Az abaloni gyöngyöknél is fontos a méret. A legtöbb gyöngy kavics nagyságú, de egészen nagy méretűeket is találtak már. A 471,10 karátos példány, talán a legnagyobb a világon, de ennek sajnos barnás a színe és a minősége is gyenge.

Ténylegesen nem létezik tökéletes abaloni gyöngy, de ha egy példány közel kerül a tökéleséghez, az ára is kivételesen magas lesz.

Egy gyöngyhalász évekkel ezelőtt, a Csendes-óceán partja közelében rendkívül szép, ék alakú, 118.57 karátos abaloni gyöngyre bukkant. Ezt a ritka gyöngy erős zöld testszínű és foltok nélküli – több mint 140 000 dollárra becsülték.