Lüszternek nevezzük azt a visszatükröződő izzást, amit a gyöngyön látunk. Ez a tényező van a legnagyobb hatással a gyöngy szépségére, így ez a legfontosabb tényező a gyöngy értékelése esetében.

A lüszter nem pusztán felületi csillogás, amit utánzatokon is lehet látni, hanem intenzív élénkség, amely abból ered, hogy a fénysugarak áthatolnak a gyöngyhéj számos rétegén és visszaverődnek a gyöngy belsejéből. Ez egy olyan ragyogás, amelynek mélysége van.

Egy olyan gyöngynél, amelynek erős a lüsztere, éles kontraszt tapasztalható a legragyogóbb terület és az árnyékos terület között. Néha a kontraszt olyan illúziót kelt, mintha egy labda lenne a gyöngyben, minél erősebb a labda képe, annál jobb a lüszter.

Minél vastagabb a gyöngyhéj, annál erősebb a lüszter. Ha a számos gyöngyhéjréteg megfelelően fejlődött és minden rétege jól kapcsolódik egymáshoz, akkor a végeredmény egy intenzív lüszteres gyöngy lesz.

Hogyan ítéljük meg a lüsztert?

A lüsztert a nagyon magastól a nagyon alacsonyig szokták értékelni. Egy nagyon magas lüszterű gyöngy vibrálónak látszik, a fény visszaverődése élesnek és ragyogónak hat. A nagyon alacsony lüszterű gyöngy tompa fényű, ködös a visszaverődése.

A megítéléséhez érdemes görgetni a gyöngyöket, hogy minden oldalról szemügyre tudjuk venni, így látjuk, hogy egységes-e lüszter.

Érdemes fluoreszkáló fény alatt megvizsgálni és figyelni a fény visszaverődését. Kerülni kell az erős közvetlen fényt, mert ez becsaphatja szemünket. A csúcsminőségű japán akoya gyöngyöknek van a legmagasabb lüsztere, ennek oka a víz hőmérséklete, amiben tenyésztik. Hideg vízben lassabban megy végbe a gyöngyhéjréteg növekedése, amelynek következménye, hogy tökéletesen kristályosodik, így az egész réteget befedő egységes gyöngyhéjréteg keletkezik.

Összeségében ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a magas és alacsony lüszterű gyöngyök közötti különbséget nagyon sok gyöngyöt kell szemügyre vennünk, hogy ráálljon az ember szeme.

A weboldalon található ékszereknél, szemenként válogatjuk ki a gyöngyöket és a kategóriájában a legmagasabb lüszterű gyöngyöket válogatjuk össze.