A legfontosabb tudnivalók igazgyöngy ékszer vásárlása előtt

Manapság már sokkal nehezebb dolgunk van ékszer vásárlás területén, mint 50-60 évvel ezelőtt. Hihetetlen mennyiségű kínálat van a piacon, ezen belül is számtalan fajta és mind különböző árban.

Egy drágább ékszer esetében, nagyon körültekintően kell eljárnunk, mielőtt vásárolnánk, ugyanis sajnos a mai világban nem minden az, aminek látszik.

Mielőtt valódi gyöngy ékszert vásárolnál az alábbi pontokat érdemes átgondolnod:

 1. Milyen fajta gyöngyöt vegyek?

Azt kell tudni, hogy 2 nagy csoportja van a gyöngyöknek az édesvízi és a sósvízi. A 2 gyöngytípus sokban különbözik egymástól, de erről ebben a blogbejegyzésemben olvashatsz. Amit el kell döntened, hogy mennyit szánsz az ékszerre. Édesvízi gyöngyből 100.000 Ft értékben már egy jó minőségű gyöngysort kaphatsz. Míg a hasonló sósvízi (akoya) gyöngysort 300.000 Ft körül kapsz meg.

Akoya gyöngysor

 2. Milyen színű gyöngysort vegyek?

Mostanság számtalan színű gyöngyöt elő tudnak állítani, így ha körbenézünk az interneten vagy bemegyünk egy üzletbe legalább 5-10 féle színt találunk a fehéren kívül. Tapasztalataim szerint, akinek még nincs gyöngysora, annak mindenképpen egy fehérrel érdemes indítania. Aki már rutinos fehér gyöngysor viselő, azoknak a multicolour nyaklánc színvilága megnyerő lehet. Aki szereti az extrább, feltűnőbb színt és formát, annak egy barokk formájú rózsaszínes nyaklánc, a kollekciója ékes darabja lehet.

Barokk édesvízi gyöngysor

 

Különböző színű és formájú gyöngysorok

 3. Milyen méretű gyöngyöt vegyek?

Minden gyöngy ékszer leírásában szerepel a gyöngy mérete milliméterben megadva. Édesvízi gyöngyöknél: a kisebb méretű gyöngyök a 2 – 5 mm közötti méretek, közepes méret: 6 – 8 mm, nagy méret: 9mm-től felfelé.

Galina nyaklánc 4-5 mm

 

Hathor nyaklánc 10 - 11 mm

 4. Milyen hosszú legyen a gyöngysor?

A sztenderd nyaklánc hossza 45 cm. Akinek kicsit vastagabb a nyaka, annak érdemes 50 cm-es hosszúságot választania. A webáruházban található ékszerek, mind kérhetőek egyedi méretezésben. A 80 cm hosszú nyaklánc, az a méret, amit még nem tudsz áttekerni a nyakadon, de felvéve körülbelül köldökig ér. Amennyiben olyat szeretnél, amit át lehet tekerni a nyakadon, legalább 120 cm hosszú láncot válassz.

 5. Kitől vegyem meg a gyöngyékszert?

Mindenképpen olyan helyről vásároljunk, ahol értenek a gyöngy ékszerekhez. Ha interneten vásárolnánk, akkor nézzük meg a leírásokat, szerepel-e ott minden fontos információ: milyen fajta a gyöngy, mekkora a mérete, milyen alakú, milyen minőségű (AAA), milyen hosszú maga az ékszer. A legjobb olyan helyről vásárolni, ahol csak gyöngyékszert árulnak, mert ők nagyobb valószínűséggel szakértői a témának. Illetve fontos tényező még, hogy certifikációval elállott ékszert vásároljunk.

 

Tanúsítvány

Eredetiséget igazoló tanúsítvány

A Perla for You webáruházban árult ékszerek, mind certifikációval ellátottak. Kizárólag gyöngy ékszerrel foglalkozunk, így teljes mértékig a gyöngyökön van a fókuszunk, azért, hogy a legjobb minőséget adhassuk Neked.