Az édesvízi tenyésztett gyöngyök folyókban és tavakban élő kagylókban növekednek.  Ezeket a gyöngyöket manapság már sok országban tenyésztik. Azonban a vezető gyöngytermelők az Egyesült Államok, Kína és Japán. A weboldalon található ékszerek, mind Kínából származó gyöngyökből készülnek. A tenyésztéshez éti kagyló típusú puhatestűt használnak.

Édesvízi tenyésztett gyöngy kagyló

A legtöbb édesvízi gyöngynél nincs szükség a költséges gyöngymag beültetésére, helyette szövetbeültetési eljárást alkalmaznak. A csúcsminőségű édesvízi gyöngyök nagyon szép csillogással, vastag lüszter réteggel rendelkeznek.

Az édesvízi gyöngyök megjelenése igen változatos. Manapság már lehet kapni, tetszetős gömbölyű verziókat is, amik 7-9 mm nagyságúak, de korlátozott számban elérhető 15 mm nagyságú gyöngyszem is, aminek szépsége vetekszik a déltengeri tenyésztett gyöngyökével. A gömbölyű gyöngyök előállításához komoly technikai háttér szükséges, amelynek pontos információi nem ismertek, de valószínűleg egy gömbölyű testet ültetnek be a kagylóba. A lényeg, hogy az eredménye egy teljesen gyöngyhéjból álló gyöngy keletkezik. Kína az első számú forrása ezeknek a szép gyöngyöknek.

Amerikai édesvízi gyöngyök

Az Amerikából származó gyöngyöknek teljesen egyedi megjelenése van, ugyanis nagyon különböző eljárással tenyésztik őket, illetve csak az itt honos kagylókat használják fel. Ezeknek a gyöngyöknek a fő forrása Tennessee állam. A tenyésztési eljárás során a legfontosabb különbség, hogy gyöngymagként egy apró gyöngyszemet helyeznek be, így teljesen eltérő megjelenése lesz a gyöngynek. A második fontos tényező, hogy hosszabb ideig 3-5 évig hagyják tenyészni a gyöngyöt, így sokkal vastagabb gyöngyhéj keletkezik. Ezeken a gyöngyökön semmilyen feljavítást nem végeznek, ezért az amerikai gyöngyök azoknak valók, akik élvezik a gyöngyök változatos szépségét.

Tenesse-ből származó édesvízi tenyésztett gyöngyök

Barokk gyöngyök

A legritkább gyöngyök a gömbölyűek, ezen belül is a jó minőségűek igen drágák. Barokk gyöngynek nevezünk minden olyan gyöngyöt, amely nem gömbölyű, de érdekes szabálytalan alakja van. Nem szabad összekeverni őket, az alakjukat vesztett gyöngyökkel, ezek kerek gyöngynek készültek, de valami külső behatás miatt deformálódtak. Ilyen barokk gyöngyöket édesvízi és tengeri kagylók is tudnak produkálni. Nagy a vonzerejük, mert szép színárnyalatokban és irizáló fényfelhőkkel fordulnak elő.   Viszonylag sok barokk gyöngy létezik, ezért áruk megfizethetőbb és különleges alakjuk miatt, ékszerkreációkhoz tökéletesek.

Szimmetrikus gyöngyök

Azokat a gyöngyöket nevezzük szimmetrikusnak, amely nem gömbölyű, de szép szimmetrikus alakja van pl: könnycsepp vagy ovális. Bár a barokk osztályába soroljuk őket, nem gyakoriak, ezért egy tökéletes formájú fülbevaló pár lehet sokkal értékesebb, mint a gömbölyű gyöngy.

A gombgyöngyök a szimmetrikus gyöngy egyik típusa. Lapos alsó részük van és gömbölyű tetőjük.  Háromnegyedes gyöngynek is szokták nevezni. Főként fülbevalókban és gyűrűkben találkozhatunk velük. A weboldalon található fülbevalók egy része is gombgyöngyökből áll.

Színes tenyésztett gyöngy fülbevalók – ezüst foglalatban