Ismerjük meg ezeket a drágaköveket

 

Minden egyes gyöngyszemnek, amit élőlény hoz létre, egyedi színe, mérete, fénye és formája van. A gyöngy az ékszerkészítés egyik legszebb és legkülönlegesebb alapanyaga. Időtlen vonzereje miatt az egész világon népszerűségnek örvend.

A gyöngyök keménysége 3-4 Mohs a Mohs skálán (a gyémánt 10 Mohs). A gyöngy mérésére használt mértékegység a milliméter, ez alapján hasonlítják össze a gyöngyöket világszerte. A természetes, azaz a halászott gyöngyök lelőhelye a Perzsa-öböl és a Vörös tenger. A tenyésztett gyöngyöké Japán, Kína, Polinézia, Ausztrália és a Cook-szigetek.

Amikor először szeretnénk gyöngyöt vásásrolni, könnyen megzavarodhatunk, a számtalan fajta és ár között. A két legfontosabb árat befolyásoló tényező a gyöngy előfordulási helye (tengeri vagy édesvízi) és a keletkezése (természetes vagy mesterséges).

A webáruházunkban megtalálható gyöngyök mind édesvíziek és Kínából származnak. A gyöngyszemeket minden egyes ékszernél, egyesével kiválogatjuk és kézzel készítjük el. A gyöngyök mesterséges/tenyésztett úton keresztül keletkeznek, azaz emberi kéz által ültették be a gyöngymagot a kagylóba. A weboldalon a szabálytalan formájú gyöngysortól kezdve, a szinte tökéletesen kerek gyöngysorig minden megtalálható.

A tengeri gyöngyöket az óceánok, a tengerek és az öblök mélyén élő osztrigák és kagylók termelik. Ezek a gyöngyök jóval tovább tenyésznek, mint édesvízi társaik, ezért minőségben erősebbek, azonban árban sokkal magasabbak. Az édesvízi gyöngyök folyami és tavi puhatestűekben fordulnak elő. Ezek a gyöngyök gyakrabban szabálytalan formájúak, mint a tengeri változatok.

A gyöngyök iránti vonzalmunkat és vágyunkat nagyban gátolja a világban fellelhető természetes gyöngyök száma. A sós vízi gyöngyök utáni kereslet az utóbbi 150 évben oda vezetett, hogy túlhalászták a természetes gyöngyök lelőhelyeit és sok fajt véglegesen kiirtottak. A természetes édesvízi gyöngyök ugyanerre a sorsra jutottak. Ezek folyamán a természetes gyöngyök nagyon drágák lettek, így megnőtt a tenyésztett gyöngyök utáni kereslet. Először a Japánok fejlesztették ki ezt a módszert, feltörték a 3 éves osztriga héját és 1-20 darab gyöngyházgolyót ültettek beléjük. A mag lerövidíti a gyöngy kialakulásának idejét, 1 mm gyöngyház kifejlődéséshez körülbelül 3 év szükséges.

A gyöngyök hosszú évek alatt alakulnak ki a kagyló/osztriga belsőjében, így minden egyes gyöngyszemet meg kell becsülnünk. A gyöngyök a természet varázslatos szüleményei, egyediségük semmilyen más drágakővel nem hasonlítható össze.