Kleopátra és Elizabeth Taylor királyi gyöngyei

 

Több száz éve világszerte terjednek történetek legendás gyöngyökről. Ezek a gyöngyök számtalan kalandor, költő és művész lelkét ragadták meg. Ezekhez a kincsekhez mesebeli történetek tartoznak. A 2 leghíresebb történetet szeretném nektek elmesélni, amivel közelebb kerülünk a gyöngy valódi értékének megismeréséhez. A webáruházban található gyöngy ékszerek, mind kézzel készülnek, szemenként válogatva, így valódi értéket képviselnek.

  1. Antonius és Kleopátra – a Drága szerelmi bájital

Antonius és Kleopátra szerelmi története, minden idők egyik legizgalmasabb sztorija. A történet szerint Antonius akkora szerelemben égett Kleopátra irányába, hogy bármit megtett azért, hogy lenyűgözze és örömet szerezzen számára. Hatalmas ünnepségeket rendezett Kleopátra tiszteletére, de ő csak kinevette. A királynő az egyik ilyen partyn azzal dicsekedett, hogy ő könnyedén felülmúlja a sokszorosával az Antonius által szervezett ünnepség összköltségét. Fogadást kötöttek, miszerint a királynő drágább ünnepséget fog adni. Kleopátra hatalmas partyt rendezett a férfinak. Erre az alkalomra a királynő egy gyöngyökkel díszitett fülbevalóban jelent meg. „két óriási értékű gyöngy volt ez, a világon egyedülálló darabok, a természet valódi csodái.” Antonius nem találta igazán különlegesnek a rendezvényt és kérte a királynét mutassa meg neki a számlát. Kleopátra állítása szerint a lakoma összege jócskán nagyobb volt, mint a férfi által rendezettek, de hogy biztosan győzelmet arasson, kivette fél pár fülbevalójából a gyöngyöt, feloldotta egy ecetben és Antoniusra köszönve felhajtotta. Kleopátra ezután hozzá kezdett volna másik fülbevalója kivételére, de a fogadás bírája leállította és egyértelműen Kleopátrát hozta ki győztesen. A monda szerint a megmaradt gyöngyszemet kettévágták és fülbevaló párt készítettek belőle a szerelem istennőjének, Venusnak.

 

  1. La Peregrina – A „felülmúlhatatlan”

Sajnos nincsenek pontos feljegyzések, hogy ezt a csodás gyöngyöt mikor is találták vagy honnan származik. Az első megjelenése a Tudor Mária esküvőjére készült festményen volt 1554-ben. Ez a gyöngyszem ajándék volt a királynőnek férjétől II. Fülöp spanyol királytól, aki a gyöngyöt Amerikából kapta. Annyit lehet tudni a gyöngyről, hogy Dél-Amerikából származik. Az egyik mese szerint, egy rabszolga találta meg Panama partjainál és a gyöngyért cserébe visszanyerte szabadságát. Annyi biztos, hogy a 16. századtól a Spanyol királyi kincstár ékköve lett. Az 1700-as években megjelent a versailles-i udvarban, ahol a spanyol király kalapját díszitette lánya esküvője alkalmából. A gyöngy 1813-ban hagyta el Spanyolországot Bonaparte Józseffel együtt. Majd az egyik utóda, Lajos Napóleon eladta a La Peregrinát Abercorn márkijának, hogy anyagi helyzetén javítson. A márki feleségének ajándékozta, aki nem volt felhőtlenül boldog, mert a gyöngy nem volt átfúrva, így nem lehetett foglalatba erősíteni. A későbbiekben amikor a márkiné fiához került, ő átfúratta. A gyöngyöt 1913-ban megtisztították, lepolírozták és megmérték annak súlyát, ami 11,2 grammot nyomott. 1969-ben a gyöngy ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor is egy Sotheby-árverésen Elizabeth Taylor részére megvették ezt a gyöngyöt 37000 dollárért. Elizabeth a Catier ötvöscéget bízta meg azzal, hogy készítsen neki egy egyedülálló nyakéket, amely kiemeli a gyöngy szépségét. A La Peregrina legutóbb 2011 decemberében került kalapács alá a Christie’s-nél: 11 842 500 dollárért kelt el. Az ékszer akkortájt a legdrágább természetes gyöngyékszernek számított, amit valaha aukción értékesítettek.