A fekete gyöngy kikötője

Tahiti Francia Polinézia szigetcsoportjai között is első helyen testesíti meg a Csendes-óceán szívében rejlő földi paradicsomot. A sziget maga a végtelen víztömeg igazgyöngye, amelynek mélyére nézve az egzotikum és a szépség tökéletes, hívogató elegyét találjuk.

A búvárszemüvegen keresztül elénk táruló, páratlan tengeri látvány, a Va’a, a Csendes-óceán népeinek könnyed facsónakának hullámtánca, a páratlan szörfélmény, Teahupoo hatalmas hullámai, az ukulele szélbe haló dallamai és a Tamure ritmusára kecsesen ringatózó, virágkoszurúba öltözött tahiti táncosnők mellett Tahiti a fekete gyöngyök varázslatos hazája is egyben.

Tahiti gyöngy farm

A fekete gyöngy, amely sosem csak egyszerűen fekete

A megnevezés keltette első benyomással ellentétben, Tahiti gyöngyeit nem színük után keresztelték feketének. Ugyanis ezen különlegességek leggyakrabban a szürke nemhogy ötven, de több száz egyedi, természet alkotta árnyalatában pompáznak. A szürke mellett olyan drámaian gyönyörű színek is találkozhatnak a gyöngyök felszínén, mint a mélykék, a padlizsán, a magenta, a bronz vagy az olaj- és a pávazöld.

Nem véletlenül a „találkoznak” kifejezés, hiszen a szigetről származó fekete gyöngyökön ritkán egyenletes a színek eloszlása. Könnyen előfordulhat, hogy a drágakő egyik oldalán fekete, a másikon azonban már a fent említett árnyalatok valamelyikébe csap át. Az sötét és világosabb tónusok közötti átmenetben pedig ugyanannyira megjelennek az izgalmas kontrasztok, mint ahogyan a finom áthajlások. E lélegzetelállító színskála hallatán már érezhetjük, milyen különleges gyöngytípussal van dolgunk, azonban ez még csak a kezdet. Bár rendkívül ritkák, és éppen ezért kiugróan értékesek, előfordulnak olyan fekete gyöngyök is, amelyek egyenletesebb vagy már-már mondhatni egyetlen színköntöst öltenek magukra.

Magas minőségű tahiti gyöngyök

De ha nem fekete, akkor mégis miért „fekete”?

A „fekete” jelző tehát nem a gyöngy színét, hanem sokkal inkább annak típusát és eredetét hivatott előrebocsátani. Ezt a fajtát egy kifejezetten nagy, közel 30 cm nagyságú, fekete ajkú kagyló termeli. Ezen csodás élőlény különlegességének, sötét gyöngyhéjának köszönhető a gyöngyök egzotikus színvilága.

Fontos tudnunk, hogy bár osztriga belsejében születő gyöngyökről van szó, nem nevezhetjük őket természetes igazgyöngyöknek. Bár színeiket ily módon a természet palettája ihlette, a gyöngy tenyésztett.

Tahiti gyöngyöt termelő kagyló

Nincs tökéletesség hiba nélkül

A ténylegesen hibátlan fekete gyöngyök valójában annyira ritkák, hogy már-már azt hihetnénk, nem is léteznek. A legtöbb esetben bár színeik jól elrejtik, a fekete gyöngyök felszínén számos néhol apróbb, néhol viszonylag nagyobb „sérülés” fordul elő.

Ugyanígy a tökéletesen gömbölyű gyöngyök is csodaszámba vehetőek – különösen, ha kifogástalan minőség társul hozzájuk. Sokkal gyakoribb, hogy a fekete gyöngy alakját tekintve gömbölyded, könnycsepp vagy „gyűrűs”.

Ez utóbbiról akkor beszélhetünk, ha a gyöngy felületét látható vonal, úgynevezett gyűrű öleli körbe. Ahogyan a fákat évgyűrűik száma alapján övezi nagyobb és nagyobb tisztelet, úgy a gyöngyök is annál érdekesebbek és különlegesebbek, minél több gyűrűt viselnek magukon. Ezen egyedi vonás széles körben elterjedtté és kívánatossá tette Tahiti gyöngyeit az ékszertervezők és a drágakövek szerelmeseinek körében.

Tahiti gyöngy típusok

Minél nagyobb, annál ritkább

Ahogyan ez lenni szokott. Azonban a fekete gyöngyök meglepően jól behatárolható mérettartományba tartoznak. Átlagosan 10-12 mm-esek, azonban kijelenthető, hogy rendszerint meghaladják a 8 mm-t. Ahogyan az is, hogy a 14-17 mm-es darabok hatalmasnak számítanak a maguk nemében, egy belőlük álló gyöngysornak pedig ritkaságához mérten megvan az ára.

Mire figyeljünk, ha fekete gyöngyöt választunk? 

Fekete gyöngyök vásárlásánál a legfontosabb, hogy a fenti szempontok mentén határozzuk meg egy-egy darab reális ár-érték arányát. Természetesen minden gyöngyszem egyedi, ezt nem tagadhatjuk, azonban merjünk szkeptikusan általánosítani, és fordítsunk figyelmet a következőkre:

  • Színek terén a felület egyenetlenségével nő a gyöngy előfordulási esélye. Rendkívül lényeges még ezen túl, hogy a fekete gyöngyöket alkalmanként minimális rutinkezelések révén ugyan, de mesterségesen színezik. Ezek a darabok semmiképpen sem sorolhatóak a természetes fekete gyöngyök árkategóriájába.
  • A tökéletességet busásan meg kell fizetni, de csakis azt! A kifogástalanul egyenletes felületű, gömbölyű, 14 mm-nél nagyobb gyöngyök ritkaságuknak köszönhetően megérik a hozzáértő szemek által kikötött csillagászati árat. Ugyanakkor minél jobban eltérünk ezektől az idilli jellemvonásoktól, annál inkább csökkenthetjük az összeget, amelyet fekete gyöngyökre szánnánk.
  • Abban az esetben pedig, ha a sérüléseket meglehetősen jól elfedő színárnyalatok ellenére is látható felületi hibát észlelünk, legyünk tudatában, hogy ezeknek a daraboknak „megfelelően olcsóbbnak kell lenniük” – hogy a téma egy szakértőjét idézzem.

Járjunk tehát nyitott szemmel, ha fekete gyöngy akad a kezünkbe. Viszont ha rátalálunk Tahiti mesés kincseinek egyikére, ne habozzunk átadni magunkat a természet világszerte páratlan ékszerének és elsöprő egzotikumának.

Tökéletesen kerek, tahiti gyöngyök.

A cikket  Antoinette L. Matlins könyve inspirálta.