Kína mindig is az ellentétek hazája volt. A hatalmas lehetőségek földje, igyekszik világelső pozícióba kerülni az édesvízi és a sósvízi gyöngyök tenyésztésében egyaránt.

Ma Kína produkálja a világ legtöbb, mintegy 95%-át az édesvízi gyöngyöknek. A weboldalon található gyöngyök, mind Kínából érkeznek.

Minőség

Az innen származó gyöngyök többsége, remek minőségű vastag lüszter réteggel. A különlegessége ezeknek a gyöngyöknek, hogy számtalan színben elő tudják állítani. A jó minőségű gyöngyök mellett, sajnos akadnak olcsó, gyenge minőségűek is, ezeket a felvásárlónak kell kiszűrnie és selejteznie.

igazgyöngy minőség

“A” minősítés

Tengeri tenyésztett gyöngyök

Kína produkálja a legtöbbet az akoya típusú tenyésztett gyöngyökből, amik 6 mm-es vagy ennél kisebbek. Ezeknek a gyöngyöknek azonban még változó a minősége. Az elmúlt években javult, de még mindig nem éri el a Japán akoya gyöngy minőséget. Így aki ezt a gyöngyfélét választja, érdemes a Japánból származót választania. A déltengeri gyöngyök tenyésztésével is próbálkoztak, azonban nem értek el sikereket, így hamar be is szüntették.

Édesvízi tenyésztett gyöngyök

Mint, már írtam Kína termeli a világ édesvízi gyöngy készletének kb 95%-át. Ezen belül is Kína vezet a gömbölyű teljes gyöngyhéjból álló édesvízi gyöngyök piacán. Ezeket a gyöngyöket sikerült szokatlanul nagy, akár 12-13 mm nagyságban is előállítani. Nem ismerjük pontosan a technikát, amivel ilyen szép gyöngyöket tudnak előállítani. Mindössze annyit tudunk, hogy beültetnek egy gömbölyű, gyöngyhéjból álló gyöngymagot, majd begyűjtés után egy másik édesvízi kagylóba ültetnek be.  Bárhogy is van a legszebb ilyen gyöngyök az igazgyöngyökkel vetekedő dús lüsztert és orientet produkálnak.

A kínai édesvízi gyöngyök számtalan színben, méretben és formában is előfordulnak. akár pálcika, kereszt vagy szárnyformában is előfordulhatnak.

Kezelések

A legtöbb kínai gyöngyöt rutinszerűen fehérítik. A fehérítésnek számtalan techikája és módja van. A legfontosabb, hogy nem szabad olyan gyöngyöt választani, ami túl intenzív kezelésnek volt alávetve, vagy valamilyen bevonatot kapott, mert ez idővel le fog kopni a gyöngy felszínéről.

A weboldalon kapható gyöngyök, nem voltak intenzíven kezelve és semmivel bevonattal nem rendelkeznek, így az általad választott ékszer több év múlva is ebben a pompájában fog ragyogni.