A gyöngy szerves eredetű drágakő, vagyis olyan ékkő, amelyet élőlény termel
A gyöngyöt a tengeri és édesvízi molluscok (puhatestűek) több fajtája termeli. Ezeket a puha testű állatokat kemény külső páncél védi. Ne reméljük, hogy egy vacsora alkalmával megcsináljuk a szerencsénket, mert a legtöbb gyöngyöt termelő változat nem ehető!
A gyöngyöt két teknőjű puhatestűek különféle változataiban termelnek, de csak azokban, amelyeknek „gyöngyös” bélésük van a kagyló belsejében. Ezt a bélést nevezzük gyöngyháznak.
A gyöngyhéj ugyanaz az állag, amely a kagyló belsejében a gyöngyházat alkotja. Kalcium-karbonát, amely elsősorban kalcit és aragonit mikroszkopikus kristályaiból áll. Minél vastagabb a gyöngyhéj és minél tökéletesebben kapcsolódik minden kristályréteg, annál szebb, ritkább és értékesebb a gyöngy. Minél hosszabb ideig marad azonban a kagylóban, annál valószínűbb, hogy szépsége kárt szenved, különösen a felületen, emiatt a pompás minőségű, nagyméretű természetes gyöngy különösen ritka. Ez egy igazán különleges folyamat, s talán ezért is még mindig az egyik legnépszerűbb ékszernek számít a színpompásan ragyogó gyöngy.